Haastattelussa Susanna Saapunki – Suomen ainoa vuorijuoksija –


Vuorijuoksija, Kuusamosta kotoisin oleva 29-vuotias Susanna Saapunki vaihtoi hiihtomonot juoksukenkiin ja kokee huikeita maisemia vuoristoissa ympäri maailmaa! Saapunki on ollut ammattilaisurheilija lukion päättymisestä lähtien. Saapunki on entinen hiihtäjä ja nykyinen vuorijuoksija! Kuulostaa mahtavalle, mutta mitä kaikkea kestävyysurheilijan arkeen kuuluu.

Susanna asuu ja treenaa puolisonsa kanssa Pohjois-Italiassa sen monipuolisten olosuhteiden vuoksi. Italian vuoret olivat myös jo ennestään tuttuja ja parasta Italiassa ovat ruoka, ihmiset ja vuoret. Suomen parhaat puolet Susannan mukaan taas ovat Lapin ainutlaatuinen luonto ja poronliha, sekä kaikki läheiset ihmiset.

Kuva: Sportdimontagna.com

Kuva: Sportdimontagna.com

Kuva: Sportdimontagna.com

Ihan tuosta vaan lajissa ei pärjää! Laji vaatii harjoittelua ja kurinalaisuutta. Urheilijan arki on ravintoa, treeniä, unta ja lepoa, sekä niitä upeita vuoristomaisemia. Susanna on päässyt kisaamaan jo Italiassa, Sveitsissä, Ranskassa, Itävallassa, Espanjassa, Saksassa ja Sloveniassa. Aamut alkavat klo. 7.30–8.00 aamupalalla ja klo. 9.00 alkaa päivän ensimmäiset treenit. Päivä jatkuu lounaalla, päiväunilla, välipalalla, sekä iltapäivän toisella treenillä.

”Asumme puolisoni kanssa Italian pohjoispuolella, sellaisessa perinteisessä kivitalossa.”

Ajatukseni siirtyy italialaiseen keittiöön ja kysymyksiin ruoasta ja Susanna kertoo, että koronapandemian aikaan tuli tehtyä enemmän kotiruokaa.
 

Millaisia treenit sitten ovat? Kaksi kertaa viikossa on 45 minuutin voimaharjoitus, jonka lisäksi on venyttelyt. Pitkät lenkit ovat 2–3 tunnin maantiellä tehtäviä harjoituksia. Tehoharjoituksia on kaksi kertaa viikossa. Juoksutreeneistä 60 % on vuorijuoksua ja 40 % sileällä alustalla tehtävää harjoittelua. Lepopäiviä Susannalla on yksi viikossa. Kisaviikoilla treenit vähenevät selvästi ja silloin harjoittelua on 20–30 minuuttia per treeni ja lisäksi on valmistava tehotreeni. Susannan puoliso on yleensä kisoissa mukana ja vuonna 2022 on yhteensä yhdeksän kisaa, joista kolme on talvikisoja.

Kuva: Sportdimontagna.com

Vuorijuoksijoita yhdistää varmasti itsensä haastaminen, upeat maisemat, sekä luonnosta nauttiminen. Italiassa ja Sveitsissä ovat olleet parhaat kilpailut ja paras tulos on tullut Itävallasta. Maailmalla vuorijuoksu on jo kovassa nousussa ja Suomessa nosteessa on ollut enemmän ns. polkujuoksu. Susanna kertoo, että vuorijuoksu on kestävyysurheilua parhaimmillaan! Normaali ylämäkikilpailu on 7–15 km, 1000 nousumetriä. Normaalimatka ”up and down” on 10–20 km pitkä.

Vuorijuoksu koukuttaa ja Suomessa vuorijuoksusta voi nauttia Lapin maisemissa. Harrastelijan näkökulmasta hyviä paikkoja on Kilpisjärvellä ja Utsjoella, joissa on hienoja tuntureita! Itse innostuin lajista harrastelijana ja Susanna vinkkaakin, että Norjassa on paljon vuorijuoksu -kisoja, joita voi aloittelijakin lähteä kokeilemaan!
Kuva: Sportdimontagna.com
  
Susannan arkipäivä:
7.80–8.00 aamupala
9–9.30 treeni
Lounas
Päiväunet
15.00 välipala
16.30–17 toinen treeni

 

Lopuksi haluan kysyä, mikä on Susannan lempikirja tai sarja ja saan vastaukseksi: A good doctor.

Kiitos Susannalle haastattelusta ja paljon tsemppiä treeneihin ja kisoihin!

 

Inspiroituneena,

Heidi 

 


2 kommenttia


  • Mare

    Viime kesänä Itävallassa seurattiin Ultrajuoksutapahtumaa joka oli lähtenyt yöllä Innsbruckista. Juoksijat olivat parivuorta vallanneet ennen määränpäätä. Eli kolme tonnisia vuoria. Oli kyllä hurjaa porukkaa.


  • Tyylimurun Tiina

    Vau, mielenkiintoinen laji, sitkeä mimmi! Nostan hattua aina tällaiselle kurinalaisuudelle. Onnea tuleviin kisoihin!


Jätä kommentti


Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista