Haastattelussa Harri Tuovinen, muusikko, joka on tuttu Juustopäät- yhtyeestä (laulu ja basso). Kävellessäni tekemään haastattelua päässäni soi 90-luvulta tuttu hitti: ”Voit sä lopettaa-aaa-aaa, mä en jaksa kuunnella…” Uusin single: Lääkkeitä ja viinii julkaistiin vuonna 2020.

Kuva: Unsplash
Luovuus ja herkkyys
Keskustelemme lounaan lomassa ja puhumme luovuudesta, opiskeluista, herkkyydestä, työyhteisöistä ja niiden sosiaalisista suhteista, bänditoiminnasta ja siitä, mistä sanoitukset saavat alkunsa. Haluan selvittää, millainen on luova mieli ja millainen on hyvä biisi. Mitä mieltä on muusikko Harri Tuovinen, otetaan selvää!
Harri kertoo, että erityispedagogiikka - opinnot, luovuus ja kirjoittaminen kulkevat käsikädessä ja opinnot vaikuttavat luovuuteen. Käy selväksi, että rakkaus kirjoittamiseen on olemassa ja eri soitinten tietotaito on huikean laaja. En meinaa pysyä perässä, kun Harri luettelee soittimia, joita hän osaa soittaa: kitaraa, bassoa, rumpuja, klassista trumpettia yli 10 vuotta musiikkiopistossa, näppäinhaitaria, huuliharppua…ja laulutunteja. ”Osaan soittaa paljon kaikkea, mutta mitään en kunnolla!” Harri sanoo hymyillen ja pyörittelen vain päätäni, sillä itse en osaa soittaa juuri mitään.

Kuvassa Harri Tuovinen. Kuvan otti: Juho Rinne
”Nerokkaat ideat ovat syntyneet laiskuudessa!” Harri säveltää, sanoittaa ja äänittää samalla, kun biisin teko on päällä. Joskus idea tulee leffaa katsoessa ja silloin leffa keskeytyy. Ei voi tietää, valmistuuko A vai B -osa ja myöhemmin vasta selviää, tuleeko biisistä hyvä vai ei. ”Deadlinet eivät sovi yhteen biisien kirjoittamiseen, vaan on hyvä, että tekemisessä on rauha.” Joskus voi myös tulla vastaan tilanne, että biisi muistuttaa liikaa jo jotain olemassa olevaa kappaletta. Voi käydä myös niin, että sanoitus ei välttämättä sovi juuri Juustopäille, vaan johonkin muuhun.
”Itsekriittisyys kannattaa säilyttää, sitä ei kannata heittää romukoppaan.”
Herkkyys on osa luovaa työtä ja puhe kääntyy luontevasti omiin kokemuksiin mielenterveyden haasteista ja ajasta, jolloin oli tyhjän päällä. Harri sanoo, että kirjoittaminen on parasta terapiaa. Ihmiset ympärillä, bändikemia, opiskelut, päivätyö ammatillisena opettajana, naisystävä ja oma tila ovat Harrin voimavaroja.
Puhumme yleisesti hyvinvoinnista, sekä työhyvinvoinnista ja siitä, miten paljon ihmiset vaikuttavat toisiinsa - hyvässä ja pahassa. Bänditoiminnalla ja työyhteisöllä on paljon yhteistä. Keskustelu lähtee lentoon, kun puhumme ihmisten käyttäytymisestä ja siitä, miten suuri merkitys sillä onkaan! Juustopäissä ilmapiiri on nyt todella hyvä Harrin mukaan ja vuonna 2014 oli ensimmäinen paluu. Kitaristit ovat vaihtuneet ja bändikemia on nyt loistava! Aikaa vietetään muutenkin yhdessä ja luottamus pelaa hyvin.

Kuva: Unsplash
Millainen on sitten hyvä sanoitus?
”Hyvällä sanoituksella on kaari, se on johdonmukainen ja siinä on alku, keskikohta ja loppu.” Sanoitus on lyhyt tarina ja hyvän sanoituksen juttu on, että loppuun tulee kiteytys. Tarinan ja melodian yhteensopivuus on oleellista ja toiset sanoitukset on sitten niitä, jotka jättävät tulkinnalle varaa.
Kirjoitatko mielummin yksin vai yhdessä?
"Yksin on todella sokea omalle tekstille, toinen voi avata tekstin aivan uudelle tasolle ja toisella voi olla aivan toinen tapa kuulla biisi ja sanoitus. Itse kun tekee, niin on aika sokea sille, mitä tekee. Biisi voi päättyä ihan eri tavalla kuin oli ajatellut, tai koko biisi voi muuttua. Biisistä voi tulla jopa ihan kummallinen, joka ensin tuntuu oudolle, mutta siitä voi tulla helmi. Itseluottamus on myös tärkeää, eikä pitäisi välittää, mitä muut ajattelevat, kunhan osaa nauraa itselleen.”
Musiikin kuuntelijan näkökulmasta toiset biisit todella koskettavat, toiset laittaa joraamaan ja jotkut biisit laulattaa mukana. Mitä päivä olisikaan ilman musiikkia! Kirjoittajan näkökulmasta ajattelen, että draaman kaaren tulee olla olemassa ja halu välittää tunne tai olotila. Itse kuulun heihin, jotka kirjoittavat vihkoihin, puhelimen muistioon, lappuihin ja oikeastaan minne vain, mihin voi kirjoittaa, kun inspiraatio tulee. Kirjoittaminen on prosessi ja täytyy vaan uskoa itseensä!
Kiitos Harrille haastattelusta ja toivon, että pääsette pian keikoille!
Heidi Puurtinen
Jätä kommentti